Progat Palamós i Sant Joan demana voluntaris i ajuts

PROGAT PALAMÓS I SANT JOAN DEMANA VOLUNTARIS I AJUTS PER ATENDRE ELS GAtS QUE VIUEN ALS CARRERS DEL MUNICIPI

Al municipi de Palamós i Sant Joan hi ha més de 230 gats i gates, dels quals en tenim cura a l’entitat animalista Progat Palamós i Sant Joan. Tot i la dedicació constant i l’esforç que fem per atendre els animals i garantir que no els hi falti de res a diari, assumir aquestes tasques amb tan pocs recursos, implica un esforç extra que l‘acaben pagant els felins del municipi i nosaltres mateixes.


Hi ha al voltant d’una quarantena de colònies felines distribuïdes entre Palamós i San Joan. Si bé les tenim controlades i procurem que els animals visquin en bones condicions de salut, l’abandonament de gats i gates al municipi és una realitat que ens dificulta aquest control. Trobem que falta conscienciació i responsabilitat d’alguns propietaris de gats que decideixen abandonar-los a les colònies i a més, sense esterilitzar o inclòs gates que estan prenyades. Això ens preocupa perquè sovint es tradueix en noves camades de gats que hem de controlar, i gestionar per que no hi hagi un desequilibri en la població de gats del municipi.


Control de les colònies felines i el Mètode CES


La gestió, control i seguiment de les colònies felines, és una de les tasques que ens requereix major esforç en temps i recursos. Però també és de les més importants per assegurar tant el ben estar del propi animal com la salut pública del municipi. La gestió de les colònies implica, no només alimentar diàriament als felins, sinó també, tenir cura de què no hi hagi cap que requereixi assistència veterinària i controlar que no hi hagi individus sense esterilitzar. L’esterilització és essencial per controlar el creixement de la població de gats a les colònies i, conseqüentment, al municipi. Com a entitat animalista defensem que el mètode Captura Esterilització i Solta (CES) és la millor forma de controlar que la població de gats a Palamós i Sant Joan no augmenti. 


Ens coordinem amb l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós, per posar en practica aquest mètode, el qual implica la captura dels animals, portar-los al veterinari per esterilitzar-los i, un cop recuperats, la solta en el mateix lloc. Als gats i gates esterilitzades se’ls hi practica un tall a l’orella per saber que estan controlats i esterilitzats.


Despeses elevades i necessitats urgents


Per tal d’oferir als animals unes condicions de vida digna, hem d’afrontar unes despeses al voltant dels 1.200 euros mensuals. L’Ajuntament de Palamós cobreix el 98% de les esterilitzacions i se’n fan de dues a tres per setmana. Tot i que semblen moltes és una xifra insuficient. Tenir cura de tots els gats del poble, implica haver d’assumir despeses veterinàries perquè alguns d’ells són grans i pateixen les condicions adverses de la vida al carrer.


Una de les conseqüències negatives amb les quals han de conviure aquests animals és el fet de ser víctimes de malalties cròniques i, entre les més freqüents, trobem les que afecten la boca com l’estomatitis, faucitis, gingivitis o patologies relacionades amb els pulmons, ronyons o pròpies de l’edat.


Altres despeses que tenim estan relacionades amb l’alimentació i benzina, necessària per anar a alimentar, dia rere dia, les colònies que hi ha a Palamós o bé portar-los al veterinari. Com a entitat sense ànim de lucre, no tenim ingressos estables i ens financem amb donacions de particulars, teaming i els ingressos que obtenim de les parades solidàries a partir de la venda de tota mena de productes fruit de donacions particulars. Procurem fer una parada al mes i aquesta és una de les principals vies de finançament que tenim.


Como donar-nos un cop de mà


A més de les colònies de gats, hi ha moltes altres tasques, igual d’importants, que hem de dur a terme, i per les quals ens falten mans. Si vols col·laborar, necessitem persones que ens ajudin en les tasques següents: el rescat de gats o altres animals que estan en perill o en males condicions i que necessiten assistència veterinària. Sovint s’inverteixen bastant hores a agafar els gats per portar-los al veterinari; les adopcions, el que implica entrevistar-se amb els possibles adoptants i decidir si l’adopció és factible, posar xip i fer contracte d’adopció, a més d’un seguiment dels gats que s’han donat amb adopció; les cases d’acollida, el que implica tenir cura tant de gats vells o malalts o  bé de cries que es donaran en adopció.




A banda del que és la feina directa amb els gats, també ens poden ajudar amb la parada solidària i el manteniment i dinamització de les nostre xarxes socials, Facebook, Instagram i Teaming, que resulten fonamentals per donar a conèixer la nostra activitat, incentivar les adopcions i recaptar fons.

Necessitats


Ens calen més recursos, econòmics i humans, i més suport de les administracions públiques per dur a terme campanyes de sensibilització i esterilització, posar cartells a les colònies per donar visibilitat a aquestes i posar fi a l’abandonament de gats adults i petits. Cada vegada es fa més necessari  poder disposar d’un espai a Palamós o en Mancomunitat amb Calonge i Vall-llobrega per acollir els gats i gates que viuen al carrer, proporcionant-los condicions de vida dignes en un espai adient. Des de Progat Palamós i Sant Joan sabem que hi ha molta feina a fer i que sense l’ajut dels veïns i veïnes del municipi, així com de l’Ajuntament, serà impossible oferir als felins unes condicions de vida dignes. De moment ho hem assumit amb un esforç ingent per part nostra, però ens preocupa que passarà si els condicionants vitals d’alguna de nosaltres ens impedeixen seguir col·laborant. És cert que comptem amb el suport de voluntàries i voluntaris, si bé som poques persones les que assumim gran part de les tasques. Cadascuna, i depenent de la disponibilitat, dediquem moltes hores setmanals als gats de Palamós i Sant Joan.


Per això fem aquesta crida de voluntaris/es per a qualsevol mena de tasques que puguin contribuir a millorar el benestar d’aquests animals. En general realitzem una activitat poc visible que impedeix que pugui ser reconeguda socialment i que resulta molt difícil de tirar endavant amb pocs voluntaris.


La nostra entitat animalista va començar com a associació l’any 2008 per iniciativa de la Dolors Joan, n’Hug Joan i la Conxita Montserrat. Al llarg dels anys moltes persones han col·laborat de diferent manera amb l’associació i l’any 2016 s’hi van sumar la Margarita Caixàs que és la tresorera i la Carme Pantinat, n’és la secretària, fent costat a la Presidenta Dolors Joan.